Home / Artikel Pilihan / HANYA BERKONGSI LUAHAN SEORANG GURU

HANYA BERKONGSI LUAHAN SEORANG GURU

Sikap dan perangai pelajar remaja kini memang sangat membimbangkan,bukan sahaja kepada ibu bapa malah guru yang mengajar di sekolah turut menjadi sasaran. Tragedi kebakaran pusat tahfiz sudah cukup membuktikan bahwa remaja sekarang makin tidak terkawal.

Terkini perkongsian Mohd Fadli Salleh di laman facebook mendakwa pelajar remaja kini sudah berani mengugut akan merogol guru sendiri.Lebih menyedihkan ugutan itu dilakukan oleh murid sekolah rendah. Kami para guru disekolah seluruh negara tidak pernah membuat tayangan cerita ‘b**e’ kat murid-murid. Apatah lagi kat murid sekolah rendah.

Jadi dari mana mereka belajar tentang hal ini? Sehingga melukis gambar lucah cikgu sendiri dan berkongsi pula dengan rakan-rakan. Amat menyedihkan akhlak anak-anak sekarang, berani mengugut untuk merogol guru mereka sendiri. Ugutan ROGOL tuan puan. Bukan ugutan mencalar kereta atau sekadar melawan dengan kata-kata.

Lebih menyedihkan, ugutan ini keluar dari murid sekolah rendah. Yang usianya belum pun mencapai 13 tahun lagi. Apa hal ini kita masih boleh menutup mata?

Semalam saya berkongsi gambar pelajar lelaki yang mengacungkan jari tengah kepada guru mereka. Hari ini guru tersebut bercerita,

Murid-murid ini tidur di atas meja kat belakang kelas. Maka aku tutup kipas nak bagi mereka sedar. Murid itu dengan berang berkata,‘ P****t mana yang tutup kipas ni.’

Hati guru mana yang mampu bersabar kalau dipanggil ‘P****t’? Satu gelaran lucah yang amat biadab terhadap seorang guru.

Sangat kurang ajar!
Maka guru itu bertindak balas. Dia ambil gulungan kain dan pukul murid itu. Gulungan kain tuan puan, bukan pukul pakai kayu baseball. Tiada luka, tiada lebam.

Namun murid itu mengadu guru itu memukulnya dengan besi. Sehingga guru itu dipanggil pentadbir dan dikenakan tindakan.

Alangkah peliknya dunia pendidikan zaman sekarang. Murid biadab, guru cuba mendidik. Namun guru pula yang kena tindakan.

Apa itu tidak pelik?

Dan begitulah selalunya. Apa jua tindakan guru, anak-anak pulang melapor kepada ibubapa dengan kisah yang diputar belit. Ibu bapa datang menyerang, datang membuat aduan malah ada yang memfailkan saman.

Maka akhirnya, guru juga yang bersalah. Guru juga yang dikenakan tindakan.
Dan sahabat saya itu, kini hatinya sudah tawar. Tawar sudah hendak menegur dan mendidik.

“Aku buat kerja aku saja. Malas dah nak ambil tahu dan didik lebih-lebih. Aku serik.”

Bilamana sang guru mulai tawar hati dan tidak lagi mempedulikan anak-anak kita, maka tunggulah saat kehancuran. Percayalah!

Sumber

Check Also

JANGAN MENGHARAP “TERIMA KASIH” DARI SESEORANG

Tabiat untuk mengingkari, membangkang, dan meremehkan suatu kenikmatan adalah penyakit yang umum menimpa jiwa manusa. Karena itu, anda tak perlu hairan dan resah bila mendapati mereka mengingkari kebaikan yang pernah dberikan, mencampakkan budi baik yang telah ditunjukkan. Lupakan saja bakti yang telah Anda persembahkan. Bahkan juga, tak usah resah bila mereka sampai memusuhi Anda dengan sangat keji dan membenci Anda sampai ke darah daging.